31 Ağustos 2010 Salı

KÖYDE İFTAR

Günaydınlar;dün akşam iftara köye davetliydik bende yemekleri görüntüledim.İnternette paylaşacağımı söyledim,hoşlarına gitti.Hemen hemen hepsi kendi ürünleri.Süt,yoğurt ve sebzeler .Hepsi çok lezzetliydi ellerine sağlık.Allah sofralarının bereketini artırsın.
Yoğurt çorbası(içinde yarma ve yeşil mercimek vardı.)






Bu hamur işinin adı VELİBAH çerkezlerden öğrenmişler.Hamurun içinde haşlanmış patates var.İncecik açıp sacda pişiriliyor.


Suyumuz da toprak testilerde buz gibiydi.





Tavuklu pilav gayet güzel olmuştu,tane tane ellerine sağlık.




Bu da bamya ,epeydir yememiştim çok güzel pişmiş.






Tatlı tarifi Oktay ustadanmış,Ekşi elmalı tatlı.Enaltta elma şeker ve tarçın pişirilip konmuş,üzerine muhallebi dökülmüş ve fındıkla süslenmiş.Çok hafif bir tatlı olmuş.

















Turşu ,salata ve üzüm derken yemeğimizi tamamladık.







30 Ağustos 2010 Pazartesi

İRMİK HELVASI ÇEŞİTLEME



Günaydınlar;öncelikle 30 Ağustos Zafer Bayramı herkese kutlu olsun.Atalarımızın kanları ile suluyarak koruduğu ve hala korumak için nice gençlerimizin şehit olduğu vatanımızın kıymetini bilelim ve şehitlerimize layık olmaya çalışalım ki bizden sonra bu vatan da yaşamaya devam edecek olan evlatlarımız da bizi minnetle anabilsinler.
Dün evdekileri değerlendireyim dedim. İrmik helvası yaptım.Dolapta biraz elmalı kurabiyeden kalma elmalı cevizli iç kalmış bir kaç tanesinin arasına onu koydum ,en güzeli de o oldu.Sonra torunlardan kalan bir paket bonibonu kullandım,diğerlerinede dövülmüş fındık ve hindistan cevizi kullandım.Hepsi farklı tadlarda oldu.Silikon kalıpta şekillendirdim.
Sadece irmik helvasının tarifini yazayım gerisi size kalmış,afiyet olsun.
MALZEMELER
  • 1 Su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

  • İrmiği yağda kızarana kadar kavuruyoruz.
  • Süte şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra irmiğe ilave edip çektiriyoruz.
  • İstediğimiz şekli veriyoruz.(Şekil verilecek kadar çektirelim.)
  • Afiyet olsun.

29 Ağustos 2010 Pazar

KAŞARLI PİDE





Günaydınlar; Ramazan olmasaydı sabah kahvaltısına güzel olurdu.Artık bizde sahurda yedik.Herkese güzel bir Pazar günü diliyorum.
MALZEMELER
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 su bardağı un
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 fincan yoğurt
  • 1 yumurta
    İÇİ İÇİN:
  • Kaşar peyniri
  • Domates
  • Kırmızı biber

YAPILIŞI

  • Önce mayayı ılık suda 1 tatlı kaşığın toz şeker de atarak kabartıyoruz.
  • Yumurtanın sarısı hariç tüm malzemelerle yumuşak bir hamur yapıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Kaşar peynirlerini tavla zarı gibi doğruyoruz,kabukları soyulmuş domatesleri ve biberleri de ince doğrayıp karıştırıyoruz.
  • Hamura şekil verip(elinizi yağlarsanız hamur yapışmaz)iç malzemesini yerleştiriyoruz.
  • Üzerine yumurta sürüp 200 derece fırında pişirşyoruz.
  • Afiyet olsun.

28 Ağustos 2010 Cumartesi

SU BÖREĞİ

Günaydınlar; bugün ramazanın 18. günü,nasıl geçti anlamadık.Allah rahmetini,bereketini üzerimizden eksik etmesin.Huzurla,mutlulukla,dayanışma içinde,hertürlü felaketten uzak bayrama ulaştırsın inşallah.
Bugün sizinle paylaşacağım böreğin yufkalarını kendim açmadım.Acelem vardı Bimden hazır su böreği yufkası aldım.Çok da güzel oldu ,artık açmaya uğraşmam belkide.Teknoloji bizi iyice tembelliğe itti ama bazen de iyi oldu diyorum daha çok boş zaman kalıyor.Tabii iyi değerlendirebilirsek.Neyse herkese bol bereketli iftarlar diliyorum.

MALZEMELER
  • Bir paket yufka
  • Zeytinyağı
  • Peynir
  • Maydonoz
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

YAPILIŞI

  • Peynir ve maydonozdan içimizi hazırlıyoruz.
  • Üzerindeki tarife göre yufkalarımızı haşlıyoruz.
  • Herkatı yapışmaması için yağlıyoruz.
  • Arasına peynirli iç koyup işleme devam ediyoruz.
  • En üstüne 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı yumurtayı çırpıp sürüyoruz.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.


ELMALI CEVİZLİ KEK


Bu keki de Nuray yapmış ;ellerine sağlık nefis görünüyor.Bende sizlerle paylaşıyorum.
MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı süt
  • 2 elma
  • Kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

YAPILIŞI

  • Yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp beyazlıyana kadar çırpıyoruz.
  • Sütü ve yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Rendelenmiş elmayı ve kabartmatozu ile karıştırılmış unu ilave ediyoruz.
  • En son cevizi de ekleyip 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.

27 Ağustos 2010 Cuma

METE İLE İFTAR

Aslında şu anda geceyarısı imsak vaktini beklerken bugünkü yemeğimi paylaşıyım dedim.Hiç hesapta yokken Yozgata dönmek zorunda kaldık.Bizim işler böyle zaten bir orda bir burdayız.Yoldayken ortanca kızımı aradım.Onlar Ankarada oturuyorlar, onunda 22 aylık bir oğlu var,dünyalar tatlısı .Allah herkese torun sevmek nasip etsin inşallah.Biz aradığımızda o da işteydi, saat 15: 30 da aradım .Hemen eve koşup bize yemek hazırladı,ellerine sağlık döktürmüş maşallah.Aslında maksat birbirimizi görmek.Daha çok da torunumu ,Metemi.Önce pek yanaşmadı ama çabuk alıştık.Tombik elleri ile bize oyuncaklarını gösterdi.Neyse yemeğe geçelim. Karnıyarık ve pilav nefis olmuştu.Tabii biz meteyle oynamaktan pek yemekle uğraşmadık.
Zeytinyağlı biber dolması ,her zaman sevilerek yenir.

Tavuk kanat,Mete bunu yerken ağzını açıp bize gösteriyor ,bak yiyorum diyor.



Sofraların vazgeçilmezi salatamız.



Bu da cacığımız.




Veeeeeeeeeeeee baklava ile dondurma.Böylece bir iftar daha tamamlanmış oldu.Herkese bol bereketli hayırlı iftarlar olsun.
Bu arada çorba olarak mercimek çorbası vardı ama ben yorgun kafa onu eklemeden silmişim.
Çayımızı da yanında un kurabiyesi eşliğinde içtikten sonra biz yola devam ettik.



26 Ağustos 2010 Perşembe

BUSE İLE İFTAR

Günaydınlar; önceki akşam büyük kızım bizi iftara çağırdı.On aylık bir kızı var onun da,Busecik müsade ettikçe yemeklerini yapmış.Çok da güzel yapmıştı.Ellerine sağlık.Busecik de mama sandalyesi ile masamızın şeref konuğuydu.Kendisi pek birşey yemiyor zaten biz yemezsek de sinirleniyordu.İşte böyle neşeli bir akşam geçirdik.
Bunlar iftariyeliklerimiz.Çok sıcak olduğu için reçellere rağbet yok.
Hünkar beğendi ve pilav.Nefis olmuştu,bizde beğendik.


Zeytinyağlı nohut.Eşim sevmediği için ancak birisi pişirdiğinde yiyorum.


Ispanak da sebze severler için hazırlanmıştı.Minik kızıyla bizim için epey uğraşmış kuzum ellerine sağlık.



Veeeeeeeeeee sakızlı muhallebi ile yemeği tamamlıyoruz.
Bunların dışında resmini çekmeği unuttuğumuz,Şehriye çorbası,çoban salata ve meyve vardı.Herşey için teşekkürler.En önemlisi masada Buse vardı.Minicik elleriyle uzanabildiği herşeyi kapıp ağzına götürmeye çalışıyor.Bir de yese.....



25 Ağustos 2010 Çarşamba

KİRAZLI PASTA

Günaydınlar;uzun bir aradan sonra Nuraydan bir tarif geldi.Çok da güzel görünüyor, bende hemen sizlerle paylaşmak istedim.Mevsim meyvelerinden başka birini kullanarak da yapabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 1 adet pastaban
  • Vanilyalı pasta kreması
  • Kiraz,bitter çikolata,fıstık
  • Kremaları hazırlamak için süt

YAPILIŞI

  • Pastabanımızı kiraz suyu ile ıslatıyoruz.
  • Alttaki parçaya kremayı sürüp üzerine kiraz diziyoruz.
  • Üstteki parçayı kapatıpüzerini krema ile kaplıyoruz.
  • En son pastamızın üzerine çikolata rendeliyoruz,fıstık ve kirazla süslüyoruz.
  • Afiyet olsun.

24 Ağustos 2010 Salı

KARNIYARIK BÖREK


Günaydın;güzel ve aydınlık günlere uyanmanız dileği il başlıyorum.Ramazanın yarısına geldik.Nasıl geçti anlamadım.Allah sabır veriyor.Ramazanınız bol bereketli,hayırlı ve huzurlu geçsin inşallah.Bu arada bir iki tane ihtiyaç sahibini de sevindirebilirsek ne mutlu bize.Gelelim tarifimize:
MALZEMELER
  • 4 Adet yufka
  • 2 yumurta
  • 1/2 litre süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet kurusoğan,sivribiber,domates,pulbiber,karabiber,tuz

YAPILIŞI

  • Soğanları ve birkaçtane sivri biberi incecik doğrayıp tavaya alıyoruz.
  • Kıymayı ve baharatları da ekleyip iyice kavuruyoruz.
  • En son kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ve tuzunu da ekliyoruz,içimiz hazır.
  • Yumurta ,süt ve sıvıyağı iyice çırpıyoruz.
  • Bir yufkayı serip üzerine hazırladığımız sıvıyı sürüyoruz,üzerine bir yufka daha kapatıp fırça ile ona da sütlü karışımdan sürüyoruz.
  • Yufkamızı önce dörde sonra sekize bölüyoruz.(üçgen parçalar.)
  • Her parçanın geniş kısmına harcımızı koyup sigara böreği gibi ama kalınca sarıyoruz.
  • Sardığımız börekleri bıçakla üstten kesip biber ve domatesle süslüyoruz.
  • 180 derece fırında kızartıyoruz.
  • Afiyet olsun.

23 Ağustos 2010 Pazartesi

ELMALI KURABİYE

Günaydın daha önce elmalı kurabiye tarifi vermiştim ama bu tarif değişik olduğun için birde bunu deniyelim dedim.

MALZEMELER
  • 2-3 Adet elma
  • Yarım su bardağı ceviz,tarçın
  • 250 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Vanilya
  • Aldığı kadar un

YAPILIŞI

  • Elmaları bir tavada suyunu çekinceye kadar pişirip ceviz ve tarçını ekliyoruz.
  • Diğer malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
  • Şekil verip iç malzemesini de koyuyoruz.
  • 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Afiyet olsun.

22 Ağustos 2010 Pazar

ACILI EZME

Günaydıııııınnnn;mutlu,huzurlu,güzel bir pazar günü geçirmenizi diliyorum.Herşey gönlünüzce olsun.Nihayet hava biraz serinledi.Hatta camdan baktığımda yerler ıslaktı.Yağmur yağmış.Önceden kalma resimlerimden devam.

MALZEMELER
  • 3-4 Adet kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 5-6 diş sarımsak
  • Pulbiber,kimyon,zeytinyağı(1/2 çay bardağı kadar)

YAPILIŞI

  • Kırmızı biberleri közleyip rondodan geçiriyoruz.
  • Malzemelerin tamamını karıştırıyoruz.
  • Buzdolabında uzun süre bekliyebiliyor.
  • Afiyet olsun.

21 Ağustos 2010 Cumartesi

ÇİFTLİK KEBAP

Günaydınlar,iyi hafta sonları.Çalışanlara bir mola gününüz aydınlık olsun inşallah.Kırmızı etten biraz uzak duruyoruz bu günlerde.Malum yaş,kolesterol filan.Kebabımızı tavukla yaptık,çok lezzetli oldu. MALZEMELER
  • 4-5 Adet tavuk pirzola
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 adet patates
  • 2-3 adet sivribiber
  • Salça,2-3 diş sarımsak,pulbiber,karabiber,kimyon,tuz
  • Kızartmalık yağ

YAPILIŞI

  • Tavukları kuşbaşı doğrayıp salça,baharatlar,ince doğranmış sarımsak ve biraz zeytinyağı ile iyice karıştırıp buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz.
  • Patlıcan ve patatesleri küp küp,biberi de birkaç parçaya kesip kızartarak kağıt havlu üzerine alıyoruz.
  • Tavukları vok tavada veya teflon bir tencerede iyice suyunu salıpo tekrar çekene kadar pişiriyoruz.(neredeyse kızaracak.)
  • Kızarttığımız sebzeleri ekleyip bir iki çevirdikten sonra kapatıyoruz.
  • Pilav yada püre eşliğinde servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.

20 Ağustos 2010 Cuma

DOLMABİBERDE KIZARTMA

Günaydınlarr;makinem çalışmadığı için elimdeki resimlerden devam.Normal yaptıgımız kızartma tadında ama sunumu güzel oluyor.Servisi de kolay tek tek,zaten kızartmayı çok seviyorum,güzel oldu kısaca....Herkese hayırlı cumalar diliyorum. Dolmalık biberleri bütünce kızartıyoruz.Sonra tavla zarı gibi doğradığımız patlıcan ve patatesleri de kızartıp biberlerin içine dolduruyoruz.En sonhazırladığımız domates sosunu üzerine gezdiriyoruz.İsteyenler üzerine sarımsaklı yoğurt da dökebilir.(daha güzel oluyor.)Afiyet olsun.
Bunun domatessiz olanını Aylin yapmıştı çok beğenmiştim.Ona da buradan ulaşabilirsiniz

18 Ağustos 2010 Çarşamba

CEVİZLİ SARMA

Merhabalar;çocuklar iftara geleceklerini söyleyince tatlı yapmaya cesaret ettim.Sonunda gene de çoğu bize kaldı ama ne yapalım artık.Resimleri de onlara çektirdim.Böylece birkaç gün elimizdegörüntü oldu.Gelelim tarifimize. MALZEMELER
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı(isterseniz1/4 paket margarin kullanabilirsiniz.)
  • Aldığı kadar un,bir fiske tuz
  • Açmak için mısır nişastası.
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz.

ŞERBETİ İÇİN:2 Su bardağı tozşeker,1,5 bardak su,yarım limon suyu


Yufkamızı çok ince açıyoruz.

YAPILIŞI
  • Şeker ve suyla şerbetimizi kaynatıyoruz.Kıvamını bulunca limon suyu ekleyip soğumaya bırakıyoruz.(Tırnağımıza damlattığımızda akmıyacak,top gibi duracak.)
  • Tüm malzemelerle yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.
  • Ceviden biraz irice bezeler alıyoruz.
  • Aldığımız bezeleri mısır nişastası yardımıyla incecik açıyoruz.(altındaki yazı okunacak şekilde)
  • Yufkanın üzerine ceviz serpip oklava yardımıyla rulo yapıyoruz.
  • Sonra parmak kalınlığında kesip tepsiye diziyoruz.
  • Kızarttıktan sonra sıcakken şerbetini döküyoruz.
  • Afiyet olsun.




PATATES VE SEMİZOTU SALATASI

Günaydınlar;İstanbula gelirken fotoğraf makinemin şarj aletini unutmuşum,dün çektiğim resimleri de aktaramadım şarjı bitti.Bir yolunu bulmaya çalışıcaz bakalım.Bu salataları önceki gün yapmıştım sadece çorba ve salata ile iftar yaptık çok da rahat ettik.Ben de bari bu fotoğrafları paylaşıyım dedim.Allah kolaylıklar versin. Tarife gerek yok zaten herkesin bildiği gibi.


17 Ağustos 2010 Salı

ERİK KOMPOSTOSU

Günaydınlarrrr;gününüz güzel geçsin.Allah sabrınızı artırsın inşallah.Havalar çok sıcak olduğu için tek derdimiz içecekler.Ben de erik kompostosu yaptım.Akşam buz gibi çok güzel gitti doğrusu.
Eriklerin çekirdeklerini çıkarıpbiraz su ekliyerek kaynatıyoruz.Erikler yumuşayınca biraz toz şeker ekliyoruz.Sonra mikserliyoruz.Eğer çok koyu olursa sulandırabilirsiniz.Afiyet olsun.
Ben içine bir tane de kabuk tarçın attım.Tarçın kan şekerini düzenlediği için bu ara çok kullanıyorum.Güzel de oldu.


Bunlar da kullandığım erikler.İftara kadar gününüz su gibi geçsin inşallah.

16 Ağustos 2010 Pazartesi

PATATES ÇORBASI


Günaydınlar; havalar çok sıcak olmasına rağmen yine de çorbasız iftar olmuyor.Gerçi yaşıyormuyuz günü mü bitiriyoruz belli değil.Biran önce Yozgata dönmeliyiz......Neyse gelelim çorbamıza
MALZEMELER
  • 2 adet irice patates
  • 1 kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • Zeytinyağı,pulbiber,nane,tuz

YAPILIŞI

  • İnce doğradığımız soğanları yağda biraz kavuruyoruz.
  • Unu ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.
  • İrice doğradığımız patatesleri ekleyip ,suyunu da katarak patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  • Mikserin parçalayıcısı ile eziyoruz.
  • Üzerine yağda kızdırdığımız nane ve biberi gezdiriyoruz.
  • Afiyet olsun.

15 Ağustos 2010 Pazar

KUŞ DİLİ





Sıcakkkkkkkkk; bunaldık burada.Yozgatta yaylada gibiydik.Zorunlu olmadıkça kımıldamamaya karar verdim.Önceden yaptığım yemeklerden tarif yazıyorum.Dün epeyce uğraşmıştım gece bunaldım.Üstellik resimleri de çekemedim tam hazırlamıştım makinenin şarjı bitmiş,o sırada ezan okundu yemekler yendi.Neyse kısmet değilmiş.
Bu yemeği kayınvalidem yapardı,eşimle konuşurken aaaa yapsana dedi, özlemiş bizede değişiklil oldu.
MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • Un,tuz,su
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Zeytinyağı,pulbiber

YAPILIŞI

  • Yumurta,tuz,un ve su ile katıca bir hamur yoğuruyoruz.
  • Hamurumuzu 1mm kalınlığında açıyoruz.
  • Şeritler halinde kesip,küçük üçgenlere bölüyoruz.
  • Tuzlu suda haşlıyoruz.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pulbiberli yağımızı döküp servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun.

14 Ağustos 2010 Cumartesi

YOĞURTLU BİBER KIZARTMA

Sıcakta ne yapacağımızı şaşırdık.Aslında akşam olunca 5-6 bardak su bir soda içiyoruz.Yemek yiyecek hal kalmıyor.
Benim bugünkü menüm mercimek çorbası,zeytinyağlı yaprak sarma,zeytinyağlı taze barbunya,mantı,vişneli büsküili puding.Yemekte büyük kızım ve damadım var.
Yemekten sonra da dondurma ve meyve var.Ayrıca sıcak da olsa çayımız her zaman hazır. Bu resimdeki de sarımsaklı yoğurtlu biber kızartması tarife gerek yok sanırım zaten herkes biliyor.Menümdeki yemeklerin resmini çekmedim henüz.Artık masayı hazırlarken çekip yarın sizinle paylaşırım.
İftara azkaldı herkese bol bereketli iftarlar diliyorum.Afiyet olsun.

KAFESLİ PİLAV


Günaydınlarrrrr;yine İstanbuldayız ve yapış yapış bir güne uyandık.Bu pilavın tarifini yazmaya gerek yok normal her zaman yaptığımız pilav.Sadece sunumu biraz değişik olsun istedim.Patlıcan ve kırmızı biberleri kızartıp derin bir kaseye yerleştirdim.Üzerine de pilavı biraz bastırarak doldurdum sonra da servis tabağına ters çevirdim.
Afiyet olsun.Güzel bir haftasonu geçirmenizi diliyorum.

13 Ağustos 2010 Cuma

TAVUKLU PATLICAN SARMA


















Merhabalar;aslında bu yemeği ramazanın birinci günü yaptım.Fakat tam iftardan sonra eşimi Varmısın Yokmusun yarişmasının elemelerine çağırdılar.Biz de apar tppar İstanbula geldik.O yüzden dün paylaşamadım.Çok yorulduk,hem oruç,hem bunaltıcı sıcaklar,gece de sabaha kadar yol geldik,bir yandan da uykusuzluk,çok zor bir gündü.Çok şükür bugün dinlşendik.Bir müddet daha İstanbuldayız.
Neyse gelelim yemeğimize;ben bunu uydurdum ama çok güzel oldu, tavsiye ederim.
MALZEMELER
  • 4 Adet tavuk pirzola
  • 3 adet uzunca patlıcan
  • 2 adet iri patates
  • Domates,sivribiber
  • Pulbiber,kimyon,karabiber,sarımsak,tuz,salça
  • Kaşar peyniri
  • Kızartmak için yağ

YAPILIŞI

  • Öncelikle tavukları kuşbaşı doğrayıp baharatları ve sarımsağı ilave ederek iyice kavuruyoruz.
  • Yuvarlak doğradığımız patatesleri ve uzun kestiğimiz patlıcanları kızartıyoruz.
  • En alta patates koyuyoruz.
  • Patatesin etrafına patlıcanı kürdan yardımıyla bardak gibi sarıyoruz.
  • İçini tavuk dolduruyoruz.
  • Üzerine domates ve biber koyup biraz salçalı su ilave edip fırında pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarmadan önce üzerlerine birer dilim kaşar koyuyoruz.Afiyet olsun.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails