31 Mart 2010 Çarşamba

YENGEN

Sabah sabah bi değişiklik yapıyım dedim buna en çok eşim sevindi iyiki bu siteyi açtın,unuttuğumuz lezzetlere kavuştuk dedi.Bayat ekmekleri değerlendirmek için iyi bir alternatif.

MALZEMELER
  • Bayat ekmek dilimleri
  • beyaz peynir(eldeki diğer peynir çeşitleride olur)
  • Dereoto,maydonoz, pulbiber
  • Bir adet çarliston biber
  • Bir yumurta

YAPILIŞ

  • Tüm malzemeleri doğrayıp bir kapta karıştıralım
  • Hazırladığımız malzemeyi ekmek dilimlerinin üstlerine paylaltıralım
  • Fırınımızın sadece üstünü açarak kızartalım
  • Afiyet olsun

Bu tarifle http://fatosla-lezzetli-tarifler.blogspot.com adresindeki kahvaltılıklar etkinliğine katılıyorum.

30 Mart 2010 Salı

MISIR ÇORBASI

Bizim yöresel çorbamız bu.Annem yapardı soğuk kış günlerinde sobanın çıtırtısı babamın yaptığı turşu ne güzel olurdu.......Havalar iyice ısınmadan yapayım dedim.

MALZEMELER
  • Eşit ölçüde mısır yarması ve barbunya(evdeki kişi sayısına göre ayarlıyabilirsiniz,akşamdan ıslatılacak.)
  • sıvıyağ,salça,pulbiber,tuz
  • 1 baş kuru soğan
  • karabiber

YAPILIŞI

  • Soğanı yemeklik doğrayıp biraz sıvı yağla kavuralım.
  • Salça ve baharatları ekliyelim
  • Akşamdan ıslattığımız barbunya ve mısırı ekliyelim
  • Suyunuda ekliyip suyu kıvamlı bir hal alana kadar pişirelim
  • Afiyet olsun


ŞAPKALAR








Bu aralar şapka örmeye merak sardım sizinlede paylaşayım dedim.Umarım beğenirsiniz.


KITIRLI TARHANA ÇORBASI




Epeydir tarhana çorbası yapmamıştım,özlemişiz.Bu yaz inşallah kendim tarhana yapmayı düşünüyorum.Torunlar içinde kışın besleyici bir çorba çeşidi olur.




MALZEMELER




  • 3 Yemek kaşığı toz tarhana


  • 1.5lt kadar su


  • salça,pulbiber,nane,karabiber


  • sarımsak,sirke,tuz


  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı


KITIR İÇİN





  • 1 Su bardağı un


  • tuz ve su


  • kızartmak için yağ




YAPILIŞI





  • yağ, salça, tuz ve baharatları tencereye alıp biraz kavuralım


  • Suyu ve tarhanayı ekleyip sürekli karıştırarak pişirelim.


  • Un,tuz ve su ile katı bir hamur yapalım


  • Hamurdan serçe parmak kalınlığında şeritler haırlıyalım


  • Hazırladığımız şeritleriyarım santim aralıklarla kesip kızgın yağda kızartalım


  • Çorbanın üzerine kıtırlardan serpip servis yapalım


  • Arzuya göre dövülmüş sarımsak ve sirke karışımı ekliyerek servis yapalım


  • Afiyet olsun


29 Mart 2010 Pazartesi

PATETES KAVURMA


MALZEMELER
  • Yarım kg küçük boy patates
  • Bir küçük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • pulbiber,karabiber,kimyon,tuz
  • Biraz sıvı yağ
  • Bir tutam maydonoz

YAPILIŞI

  • Patatesleri haşlıyıp soyuyoruz
  • Bir tencereye biraz zeytinyağı koyup ince doğradığımız soğan ve sarımsakları alıp biraz öldürüyoruz
  • Ezdiğimiz patatesi ve baharatlarıda ekliyip kavuruyoruz
  • Maydonozla süsleyip servis yapıyoruz
  • Afiyet olsun

SİGARA BÖREĞİ

Bu sabah kahvaltıya ne yapsam acaba derken aklıma dünden kalan bir yufka geldi .İki kişiyiz nasılsa yetiyor birazda patetes haşlıyıp iç hazırlıyım derken pateteste kavrulup kahvaltı sofrasındaki yerini aldı .Bu kolay tarifleride paylaşayım dedim.

MALZEMELER
  • Bir yufka(sayınıza göre çoğaltabilirsiniz)
  • patetesli,peynirli istenilen harç
  • kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI

  • Yufkamızı 8 adet üçgen parçaya bölüyoruz
  • Geniş kenarlarına harç koyup sigara böreği şeklinde sararak uç kısmını su ile yapıştırıyoruz
  • Sıvı yağda kızartıp sıcak servis yapıyoruz
  • Afiyet olsun

28 Mart 2010 Pazar

ŞEHRİYE ÇORBASI

MALZEMELER
  • 2 Adet domates
  • 1çay bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • pulbiber
  • tuz
  • maydonoz yada nane

YAPILIŞI

  • Bir tencereye domatesi rendeleyelim,yağını ekleyip 5-10dk pişirelim
  • Salça ,tuz ,pulbiber ekleyip karıştıralım
  • 1 lt kadar su ekliyelim
  • Suyu kaynayınca şehriyeleri ekliyelim
  • İndirmeden önce arzuya göre maydonoz yada nane ekleyip bir iki taşım kaynatalım
  • Afiyet olsun

PATLICAN KAVURMA


MALZEMELER

  • 4 Adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adetçarliston veya sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tutam maydonoz
  • pulbiber,karabiber,kimyon
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 Kahve fincanından az sıvı yağ

YAPILIŞI

  • Patlıcanları közlematikte közlüyoruz.
  • Bir tencereye yağı ve ince doğranmış soğan,sarımsak,sivri ve kırmızı biberleri alıp biraz öldürüyoruz
  • Kabukları soyulup küp küp doğranmış domates,salça ve baharatları ekliyoruz
  • Patlıcanların kabuklarını soyup iyice kıyarak karışıma ekliyoruz
  • Bir müddet kavurup indirmeden önce ince kıyılmış maydonozları ekliyoruz.
  • Sıcak yada soğuk servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun.

SÜTLAÇ

MALZEMELER
  • 1lt süt
  • 3/4 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı toz şeker
  • vanilya,tarçın
  • dövülmüş fındık veya ceviz

YAPILIŞI

  • Bir tencereye sütü koyarak kaynamaya bırakın
  • Ayrı bir kapta pirinci az suyla 5dk haşlayalım
  • Süt ve pirinci birleştiripkıvamlı bir hal alana kadar pişirelim
  • İndirmeden birkaç dk önce vanilya ve şekeri ekliyelim
  • Sulu olursa 1 kaşık nişasta yada pirinç ununu sulandırıp ekliyebiliriz
  • Kaselere boşaltıp üzerini arzuya göre tarçın,fındık,ceviz,portakal kabuğu rendesi gibi malzemelerle süsleyip servise hazırlıyabiliriz.
  • Afiyet olsun


GÖZLEME

Malzemeler
  • 1 adet hazır yufka
  • beyaz peynir
  • dereotu,maydonoz

YAPILIŞI

  • Yufkanın ucundan ortaya kadar katlıyalım.
  • İçine beyaz peynir,dereotu,maydonoz koyup kare kapatalım.(istenirse patatesli,ıspanaklı yada kıymalı,kaşarlı iç kullanılabilir.)
  • yağsız tavada iki tarafınıda çevirerek kızartalım.
  • İsteğe göre yağlı yada yağsız servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

HIRKALARIM





Epeydir torunlara bişeyler örmüyorum bu arada kendime hırkalar ördüm,onları sizinle paylaşayım dedim.

MANTI


MALZEMELER


  • 2 subardağı un

  • 1yumurta

  • 200gr kıyma

  • 1küçük kuru soğan

  • pulbiber

  • karabiber

  • tuz

  • domates salçası 1fincan sıvı yağ

  • istenirse tereyağ olabilir

  • sumak

  • sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI



  • Un,yumurta,tuz alabildiği kadar su ile biraz katı bir hamur yoğrulur.

  • Hamur dinlenirken kıyma,ince doğranmış kuru soğan,isteğe göre pul ve karabiber,tuz konup yoğrularak içi hazırlanır.

  • Hamur beze haline getirilip açılarak kare şeklinde kesilir.

  • İçlerine nohut büyüklüğünde kıyma konup istenildiği şekide kapatılır.

  • Kaynamakta olan suya atılıp haşlanır.

  • Bu arada zeytinyağı veye tereyağı,biraz salça,pulbiberle sos hazırlanır.

  • Mantılar servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos ile süslenerek yemeğe hazır hale getirilir.

  • Afiyet olsun



MERHABALAR

Merhabalar,emekli olup kızlarımı da evlendirdikten sonra epey boş zamanım kaldı.Zamanımın çoğunu torunlarıma örgü örerek geçiriyorum.Ama yemek sitelerinide sık sık ziyaret ediyorum.
Bu günlerde eşimin desteği ve ısrarları üzerine bende emeklerimi paylaşmaya karar verdim.
İnşallah başarılı olurum.Yorumlarınızla bana güç vermenizi bekliyorum.Bu işe en çok eşim sevindi çünkü epeydir sebze ağırlıklı yemek yapıyorum.
Bugün yaptığım mantı tarifiyle başlıyalım.Hadi bana kolay gelsin inşallah beğenirsiniz.Her zaman beklerim.

                                             23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI  TÜM ÇOCUKLARA KUTLU OLSUN.